Anoniem schouwstuk
Het volgende werk betreft een origineel schouwstuk afkomstig uit een monumentaal Utrechts grachtenpand. Het doek was bevestigd op een spanraam met boogvormige bovenkant. Een spanraam wijkt af van een spieraam in dat er geen spieën aanwezig zijn om de spanning van het doek te kunnen reguleren. Door het veelvuldig krimpen en uitzetten van het doek als reactie op de klimatologische schommelingen in het grachtenpand en de afwijkende boogvorm van het spanraam waren er in de loop der tijd veel deformaties ontstaan in het doek en was de verfhechting zeer twijfelachtig geworden. Daarbij ging het schilderij schuil onder een extreem vergeelde vernislaag en een vlekkerige rookaanslag veroorzaakt door de plaatsing boven een werkende schouw. De vergeelde vernis en rookaanslag konden veilig worden verwijderd.
Afb.: Het schouwstuk voor aanvang van de restauratie. Naast de extreem vergeelde vernis zijn ook de deformaties in het doek goed zichtbaar en de ‘moeten’ veroorzaakt door de latten van het
Om de deformaties en de twijfelachtige verfhechting goed te kunnen behandelen, is het doek van het spanraam afgehaald en op een vacuüm-bedoekingstafel gelegd, maar niet nadat het tijdelijk aan een groter frame was bevestigd om de doekspanning optimaal te houden tijdens de behandeling. De reguleerbare warmte van de bedoekingstafel in combinatie met de druk veroorzaakt door het vacuüm, verzekerde een goede penetratie van het consolidatiemiddel en maakte het mogelijk om zowel de opstaande verfschollen als de deformaties in het doek te planeren. Na deze behandeling kon het doek weer netjes worden opgespannen.